tort
roma

Niewielkie, rozrzucone po Polsce miejscowości, mają swoje firmy z dużymi tradycjami. Rozwinięcie firmy w ciągu 32 lat, mimo trudności, które każdy w branży cukierniczej dobrze zna, nie było takie łatwe.

Cukiernia Roma w Nowem woj. kujawsko-pomorskim powstała w 1972 r. Jej właściciel, Zbigniew Radzimowski, wykorzystał doświadczenia zdobyte wcześniej w zakładach gastronomicznych w Grudziądzu i w wynajętym pomieszczeniu uruchomił produkcję. Od 1975 r. firma działa we własnym budynku, co pozwoliło nie tylko połączyć pracownie ze sklepem, ale także otworzyć później kawiarnie, często odwiedzaną przez mieszkańców Nowego i licznych turystów zmierzających na pobliskie jezioro.

Cukiernia znana jest z wielu cenionych przez klientów wyborów: ciast, ciastek, wyborów okolicznościowych. Latem cukiernia oferuje lody własnej produkcji o kilkunastu smakach. Wybory z Romy znają także konsumenci z Grudziądza, Gniewu, Tczewa i Świecia. Zbigniew Radzimowski dyplom mistrzowski uzyskał w 1969 r. i stale dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem. Pomógł zdobyć cukiernicze "szlify" bratu, który prowadzi cukiernię w Gdańsku oraz synowi Łukaszowi, który w br. zdobył tytuł mistrzowski i szykuje się do objęcia firmy w przyszłości. Mistrz Radzimowski wykształcił ponad ok. 50 uczniów. za co otrzymał srebrną i złotą odznakę mistrza za szkolenie uczniów w rzemiośle cukierniczym.
Twoje-Miasto
© Twoje-Miasto Sp. z o.o.